Creme brulee z bursztynową skorupką... pycha...

Bursztynowa zupa piwna czy może bursztynowa zapiekanka makaronowa z gotowanymi warzywami i sosem beszamelowym? A może creme brulee z bursztynową skorupką? Restauracja Malinowy Ogród zaprasza na wyśmienite bursztynowe menu.

To nowe menu tej znanej gdańskiej restauracji nie bez przyczyny ma się kojarzyć z Gdańskiem i bursztynem. To nowy projekt realizowany wspólnie z Muzeum Bursztynu, który po zwiedzaniu Gdańska bursztynowym szlakiem proponuje tę wyjątkową bursztynową ucztę dla podniebienia. Jest on adresowany do grup turystycznych, turystyki biznesowej i indywidualnych turystów chcących ciekawie spędzić czas w Światowej Stolicy Bursztynu. Wydana została ulotka z proponowaną trasą obejmującą bursztynowe zabytki i ciekawostki Gdańska, która zaczyna się w Muzeum Bursztynu, prowadzi do kościoła św. Brygidy, słynną ulicą Mariacką, poprzez Centrum Edukacji Archeologicznej „Błękitny Lew”, a kończy się w Domu Muzyka, gdzie w restauracji Malinowy Ogród czeka bursztynowy posiłek.

Skojarzenie z bursztynem przywołują nazwy dań, inspirowane kolorami zastosowanych dodatków, jak choćby ciekawa w smaku bursztynowa zupa piwna czy absolutnie zachwycający creme brulee z bursztynową skorupką. Dla tych, którzy poszukują skojarzeń bardziej wprost, zwieńczeniem będzie kieliszek bursztynowej wódki lub kufel lokalnego piwa Amber.

1528_2
Jednak inspirowanych bursztynem nazw pojawi się w tym wyśmienitym menu jeszcze więcej. Podczas jego premiery 9 września w Muzeum Bursztynu (impreza towarzysząca targom Ambermart) zgromadzeni goście mogli składać własne propozycje. Te najbardziej kreatywne zostały nagrodzone zaproszeniami do restauracji na kolację składającą się z dań z – oczywiście – bursztynowego menu. Szczęście dopisało paniom Gabrieli Kosickiej i Małgorzacie Kowalskiej. Ich propozycje to: Amberowy kurczak z inkluzjami pieczarek i pomidorów na złocistej kaszy jaglanej (wcześniej: Udko z kurczaka faszerowane pieczarkami i pomidorami, podane na złocistej kaszy jaglanej) oraz Bursztynowa sonata z orzechami włoskimi (wcześniej: Naleśniki a'la Gundel).

„Bursztyn inspiruje” – to ubiegłoroczne hasło promocji woj. pomorskiego jest stale żywe i nabiera nowych kontekstów.

Zdjęcie: Bursztynowa zupa piwna